Τα Μονοπάτια της Ίου

Το Δίκτυο Περιήγησης του Δήμου Ιητών αποτελεί ένα δίκτυο μονοπατιών μικρών διαδρομών, το οποίο απευθύνεται στους επισκέπτες του νησιού που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Ίου. Για να προετοιμάσετε την περιήγησή σας εξερευνήστε τις διαδρομές μέσα από τα κείμενα και τους χάρτες που σας παρέχουμε εδώ.

ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Ο ρουχισμός διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή, τη διάρκεια της διαδρομής και το είδος του εδάφους που αναπτύσσεται κάθε διαδρομή. Κατά τη διάρκεια του περπατήματος το ντύσιμο πρέπει να είναι πολύ ελαφρύ ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η θερμοκρασία είναι υψηλή. Τα ρούχα συνίσταται να είναι ανοιχτόχρωμα ώστε σε περίπτωση ατυχήματος να διευκολύνεται ο εντοπισμός. Την άνοιξη και το φθινόπωρο τα πιο ζεστά ρούχα (αντιανεμικό-fleece) χρησιμοποιούνται μόνο κατά τις στάσεις και σπάνια κατά τη διάρκεια της πορείας. Η πεζοπορία στην Ίο είναι επίσης εφικτή το χειμώνα με μεγάλη πιθανότητα βροχής και αέρα. Γι’ αυτές τις περιόδους πρέπει να υπάρχει πάντα στο σάκο σας ένα αδιάβροχο!

 

Στις περισσότερες διαδρομές τα απλά trekking παπούτσια με εύκαμπτη σόλα είναι κατάλληλα για το καλοκαίρι και για πορείες μέχρι 2-3 ώρες. Για όσους/ες θέλουν μεγαλύτερη ασφάλεια προτείνονται τα ημιάκαμπτα μποτάκια που καλύπτουν τους αστράγαλους και είναι κατάλληλα για όλο το χρόνο και για πολύωρες πεζοπορίες. Γυαλιά ηλίου, καπέλο είτε με γείσο είτε με κάλυψη του αυχένα, αντηλιακό, μακρύ παντελόνι και μπατόν συμπληρώνουν τον εξοπλισμό. Επίσης, καλό είναι να μην περπατάτε πρώτον μόνοι/ες και δεύτερον κατά τη διάρκεια του μεσημεριού τους καλοκαιρινούς μήνες. Να έχετε πάντα μαζί σας ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών και ένα φακό κεφαλής. Άφθονο νερό και φορτισμένο κινητό τηλέφωνο είναι σίγουρα απαραίτητα!