Γαστρονομία και Τοπικά Προϊόντα

Πλούσια η γαστρονομική παράδοση στην Ίο, όπως και σε όλες τις Κυκλάδες. Οι τοπικές γεύσεις και οι συνταγές του νησιού περιμένουν να σας προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες, ενώ την ίδια στιγμή το νησί προσφέρει και υψηλού επίπεδου διεθνείς κουζίνες για κάθε γούστο.

Τοπικά - Παραδοσιακά Προϊόντα

Όπως και όλες οι Κυκλάδες, έτσι και η Ίος έχει παράδοση σε μία σειρά από προϊόντα που παράγονται στον τόπο και συνδέονται άμεσα με την βιοποικιλομορφία του εδάφους, την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια.

 

Η βλάστηση που επικρατεί στο ημιορεινό νησί της Ίου είναι τυπική μεσογειακή με κυρίαρχη αυτή των φρυγάνων. Η φρυγανική βλάστηση περιλαμβάνει το φασκόμηλο, τις λαδανιές, το φλισκούνι, τη ρίγανη, αρωματικά φυτά πλούσια σε αιθέρια έλαια και σαφέστατα το θυμάρι, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό στη μελισσοκομία, που παραδοσιακά σημειώνεται στο νησί δίνοντας πολύς υψηλής ποιότητας μέλι. 

 

Κοντά σε βραχώδεις περιοχές, σε ξερολιθιές και κοντά στη θάλασσα συναντάμε την κάπαρη, ένα από τα χαρακτηριστικότερα είδη της χλωρίδας του νησιού το οποίο είναι και άρρηκτα συνδεδεμένο με την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού.

Στη βλάστηση του τόπου συναντάμε ακόμα μικρές συστάδες φραγκοσυκιάς και διαφόρων ειδών χόρτα, όπως η αρμύρα, τα βλίτα, και τα λιφόνια, ενώ παραδοσιακά οι Νιώτες μάζευαν και σαλιγκάρια, τα οποία θεωρούσαν πολύ καλό μεζέ στην τοπική τους κουζίνα.

 Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το τοπικό λάδι του νησιού, το οποίο αν και δεν παράγεται σε ποσότητα που εξυπηρετεί το εμπόριο, είναι μοναδικής ποιότητας. Απόδειξη αυτού είναι η έναρξη της λειτουργίας του δημοτικού ελαιοτριβείου, που στόχο έχει την παραγωγή μεγαλύτερη ποσότητας λαδιού στην Ίο.

Για την αλιεία στις Κυκλάδες δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, μιας και τα φρέσκα αιγαιοπελαγίτικά ψάρια είναι επιβεβλημένα σε κάθε καλοκαιρινό τραπέζι. Έτσι και στην Ίο οι ντόπιοι ψαράδες προμηθεύουν καθημερινά το νησί με διαφορών ειδών ψάρια και άλλες θαλασσινές λιχουδιές.

 

Στην Ίο τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και η οινοπαραγωγή, με την δημιουργία του πρώτου νιώτικου οινοποιείου, όπου προμηθεύει το σύνολο των καταστημάτων εστίασης, αλλά είναι και επισκέψιμο για να δοκιμάσετε το λευκό, το ροζέ, αλλά και το κόκκινο κρασί του, από ντόπια σταφύλια.

Τέλος, ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στα τυροκομικά προϊόντα που παράγονται στο νησί, αποτέλεσμα της μεγάλης κτηνοτροφικής παράδοσης που υπάρχει. Έτσι με τη λειτουργία πλέον δύο τυροκομείων στο νησί, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το διάσημο τυρί της Ίου, το ξινό, αλειφώδες, λευκό τυρί, με ελαφρά υπόξινη γεύση, που συντροφεύει ευχάριστα την ντομάτα και την κάπαρη στη σαλάτα. Στην πλούσια γκάμα τυριών που παράγονται στο νησί είναι η μυζήθρα, το κεφαλοτύρι, η γραβιέρα και το σκοτύρι, όπου μπορείτε να τα γευτείτε όλα στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού, αλλά και να τα προμηθευτείτε από τα αντίστοιχα σημεία πώλησης που υπάρχουν στο νησί.

Παραδοσιακές Συνταγές

Μέσα από όλη αυτήν την πληθώρα προϊόντων που παράγονται στην Ίο, έχουν προκύψει και μοναδικές παραδοσιακές συνταγές που ο κάθε επισκέπτης πρέπει να δοκιμάσει.

 

Αν θα ήταν δυνατό να δημιουργήσουμε την παραγγελία σας από ντόπιες συνταγές θα ξεκινούσαμε στα ορεκτικά με τα μοναδικά τσιμέτια, δηλαδή κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι και μυρωδικά, κολοκυθόπιτα, ρεβιθοκεφτέδες και σαλιγκάρια στιφάδο. Περνώντας στα κυρίως η παραγγελία θα περιλάμβανε την τοπική συνταγή της ρεβιθάδας, ντόπιο κόκορα κοκκινιστό, και το ντόπιο κατσικάκι στο φούρνο ή και αν είστε τυχεροί γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο. Για το επιδόρπιο οφείλετε να αφήσετε χώρο γιατί η παραγγελία θα περιλαμβάνει Μοσέντα ( η παραδοσιακή καρπουζόπιτα της Ίου), καλτσούνια (τηγανιτές πίτες με μυζήθρα μέλι και ζάχαρη), νιώτικα παστέλια, ξεροτήγανο, και αμυγδαλωτά.